Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 23 december 2024

Snelheid is belangrijk bij app development, maar zorg dat je niet té snel gaat

“Wanneer kunnen we live?” Het is vaak de eerste vraag die wordt gesteld bij een nieuw app-project. En hoewel snelheid cruciaal kan zijn voor het succes van je app, schuilt er een gevaarlijke paradox in die haast. Want juist door té snel te willen, loop je het risico om kostbare tijd te verliezen.

Het is als een Formule 1-race: je wilt zo snel mogelijk naar de finish, maar druk je het gaspedaal te hard in? Dan vlieg je uit de bocht en loop je juist een enorme achterstand op. Net als een autocoureur moet je de juiste balans vinden tussen snelheid en controle. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Waarom snelheid zo verleidelijk is

De druk om snel een app te laten ontwikkelen is vaak groot. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Tijd is geld – Automatisering bespaart vaak veel tijd en geld. Moeten je werknemers nu nog handmatig facturen maken? Hoe sneller je een koppeling laat bouwen om dit te automatiseren, hoe eerder je begint met besparen.
  • De deadline staat vast – Soms heb je geen keuze. Neem bijvoorbeeld een woningcorporatie die moet voldoen aan het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Hebben ze niet op tijd een tool die de juiste huurprijzen berekent? Dan riskeren ze boetes.
  • Kosten – Ook het budget speelt vaak een rol. Hoe langer een ontwikkeltraject duurt, hoe meer het meestal kost.
  • Concurrentie – Tel daar nog eens bij op dat je concurrent misschien met een vergelijkbare oplossing bezig is, en je snapt waarom veel organisaties haast hebben.
  • Moderne tools beloven snelheid – De opkomst van moderne ontwikkeltools zoals low-code platforms en AI maakt het nog verleidelijker. Deze tools wekken de indruk dat alles steeds sneller kan.

De kosten van snel ontwikkelen

Toch is snelheid niet zaligmakend. Sterker nog: te snel ontwikkelen kan je uiteindelijk heel veel extra tijd en geld kosten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is echt zo. Dit zijn de grootste valkuilen:

Een slecht fundament

Een te snelle start leidt vaak tot een wankel fundament van je app. Je denkt misschien goed na over elke individuele feature, maar verliest het grotere plaatje uit het oog. Hoe hangt alle data met elkaar samen? Welke relaties zijn er tussen gebruikers, orders of documenten? Als je deze vragen niet goed beantwoordt, loopt alles straks vast. En net als bij een huis op een slecht fundament, wordt repareren achteraf een kostbare en tijdrovende zaak.

Beveiligingsrisico’s

Security krijgt onder tijdsdruk vaak te weinig aandacht. “Dat regelen we later wel”, is een gevaarlijke gedachte. Want zodra je app live is, ligt hij onder vuur van cybercriminelen. Een datalek is zo ontstaan. En de impact daarvan is enorm: imagoschade, boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens en kostbare herstelwerkzaamheden.

Performanceproblemen

Ook de prestaties van je app kunnen lijden onder haastwerk. Misschien werkt alles prima als er vijf mensen tegelijk ingelogd zijn. Maar wat als het er vijfhonderd zijn? Of wat als je database over een jaar vol zit met miljoenen records? Als je daar niet vooraf over nadenkt, loop je later tegen grote problemen aan.

Ontevreden gebruikers

Haastwerk leidt vaak tot apps die technisch wel werken, maar in de praktijk onlogisch aanvoelen. Een omslachtige workflow hier, een missende feature daar – voor je het weet zoeken gebruikers hun toevlucht in Excel-sheets en papieren formulieren. En zo bereik je precies het tegenovergestelde van wat je wilde: in plaats van het werk makkelijker te maken, maak je het complexer.

Moeilijk te onderhouden code

Onder tijdsdruk maken ontwikkelaars vaak shortcuts in de code. Ze kiezen voor een snelle oplossing in plaats van een duurzame. Op korte termijn lijkt dat slim, maar het maakt je app moeilijker te onderhouden. Nieuwe features toevoegen wordt lastiger en bugs zijn moeilijker op te sporen.

Zo vind je de juiste balans

Gelukkig is er een middenweg tussen traagheid en overhaaste ontwikkeling. Door slim te werk te gaan, kun je zowel snelheid als kwaliteit bereiken.

Begin klein en simpel

Start met de kern van je applicatie. Wat is het absolute minimum dat je nodig hebt om live te kunnen gaan?

Een praktijkvoorbeeld: bij een app voor een keuringsdienst wilden we aanvankelijk alle functionaliteit in één keer bouwen. Inclusief het kopen van credits via iDeal. Maar in plaats van meteen een volledig betaalsysteem te ontwikkelen, lieten we gebruikers eerst alleen hun beschikbare credits zien. Het kopen van nieuwe credits gebeurde via de bestaande website. Door deze slimme shortcut konden we de app veel sneller lanceren, zonder compromissen op kwaliteit.

Neem de tijd voor een goed fundament

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar tijd investeren aan de voorkant bespaart vaak tijd aan de achterkant. Zorg dat je alle belangrijke informatie boven tafel krijgt voordat je start met bouwen.

Dit betekent:

  • Stel de juiste vragen aan alle stakeholders
  • Breng processen goed in kaart
  • Denk na over toekomstige uitbreidingen
  • Maak een doordacht datamodel

Een dag extra voorbereiding kan je weken aan ontwikkeltijd schelen én zorgt aan het einde ook nog voor een beter resultaat.

Wees realistisch over deadlines

Softwareontwikkeling is complex en daardoor lastig te plannen. De praktijk leert dat strakke deadlines vaak leiden tot overhaaste beslissingen en rommelige code. Werk liever met globale tijdsindicaties die tijdens het project steeds concreter worden.

Of werk met ’tijdvensters’. In plaats van te zeggen “op 1 maart moet alles live”, zeg je “we mikken op livegang tussen 1 maart en 1 juni”. Zo haal je de druk eraf en geef je ontwikkelaars de ruimte om kwaliteit te leveren.

Test grondig voor je live gaat

Neem ook voldoende tijd voor het testen van je applicatie. Niet alleen functioneel (“doet alles het?”), maar ook:

  • Beveiligingstests
  • Performancetests onder zware belasting
  • Gebruiksvriendelijkheidstests met echte eindgebruikers
Laat jezelf helpen door slimme systemen

Gebruik tools en frameworks die je helpen om sneller te ontwikkelen zónder in te leveren op kwaliteit. Moderne ontwikkelplatforms zoals Mendix zorgen er bijvoorbeeld voor dat veel zaken rondom security en performance automatisch geregeld zijn.

Neem de tijd om tijd te besparen

Natuurlijk wil je niet onnodig veel tijd investeren in je app. Maar voorkom dat je té eager bent om live te gaan. Want één ding is zeker: de tijd die je aan de voorkant niet investeert, betaal je aan de achterkant dubbel en dwars terug – in tijd, euro’s en kopzorgen.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

Gerelateerde blogs

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?