Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 15 juli 2020

Zelf applicaties ontwikkelen met een Low-Code platform

In de wereld van nu heeft elk bedrijf steeds meer software nodig. Denk aan applicaties die processen verbeteren, en applicaties die je helpen met je core business. Meestal heb je daar programmeurs voor nodig – maar waar vind je zoveel ontwikkelaars, die ook nog kennis hebben van jouw bedrijf?

Het liefst zou je je medewerkers hun eigen software laten bouwen. Zij weten immers precies wat er nodig is om de bedrijfsdoelstellingen waar te maken. Dat kan met een Low-Code application development platform.

Met een Low-Code application development platform kan iedereen zelf software maken.

Tussen het bedenken van innovaties en het produceren ervan gaat vaak veel tijd verloren. Er zijn simpelweg te weinig ontwikkelaars en te veel taken om uit te voeren. Liever laat je de medewerkers zelf hun tools bouwen. Dit noemen we ook wel Citizen Development; wanneer medewerkers met weinig tot geen programmeerkennis zelf applicaties bouwen door middel van Low-Code technologie. Zo kunnen business en IT beter samenwerken.

Wat is Low-Code?

Low-Code is een onderdeel van de Rapid Application Development methode (RAD). Dit houdt in dat de tijd om iets te ontwikkelen aanzienlijk wordt verkort, door gebruik te maken van kant-en-klare bouwblokken. Dit betekent ook dat er bij het ontwikkelen weinig tot geen coderen komt kijken. Er is dus geen programmeerkennis nodig om met een Low-Code platform te kunnen werken.

Een Low-Code platform is visueel en gebruikersvriendelijk ingesteld, en bevat een breed scala aan hulpmiddelen om applicaties te bouwen. Veel zaken die je nodig hebt voor de applicatie zijn al geregeld in het platform. Denk bijvoorbeeld aan omnichannel mogelijkheden, om de app op allerlei kanalen goed te laten werken. Maar ook aan het opzetten van de server, hosting, beveiliging, updates, back-ups en nog veel meer. Daardoor hoef je je niet bezig te houden met de randzaken, en kun je je richten op de functionaliteiten die je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je sneller en eenvoudiger kan ontwikkelen.

Een kanttekening van Low-Code is dat sommige zaken dan weer worden versimpeld, waardoor er minder flexibiliteit is. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan als je net iets anders nodig hebt dan wat het platform biedt. Gelukkig is de oplossing simpel: in tegenstelling tot No-Code, is er bij Low-Code altijd nog de mogelijkheid om het platform aan te vullen met je eigen code. Hierdoor kan het IT team de applicatie helemaal naar wens aanpassen.

De voordelen op een rij
  • Zelf applicaties bouwen zonder programmeerkennis
  • Snel de tools bouwen die je nodig hebt, en direct live gaan
  • Medewerkers kunnen hun werk beter uitvoeren met tools die ze zelf bouwen
  • Tijd besparen voor het IT-team, dat zich bezig kan houden met ingewikkeldere taken
  • Business en IT werken slim samen in ??n omgeving
  • Makkelijk te begrijpen hoe de app in elkaar zit, en effici?nter communiceren dankzij de visuele omgeving
  • Lage opstartkosten, trainingskosten en onderhoudskosten
Mendix

Om gebruik te maken van deze methode, is er een High-Productivity Application Platform as a Service (hpaPaaS) nodig. Dit is een platform waarbinnen je applicaties kan bouwen door middel van Low-Code.

Bij JAM-IT hebben we ervoor gekozen om te werken met Mendix, het grootste Nederlandse Low-Code application development platform. Mendix biedt alles wat je nodig hebt voor een enterprise applicatie.

Ook software laten maken met Mendix?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?