Lang speelde low-code een bijrol als het ging om software-ontwikkeling. De grotere, complexere applicaties werden op de traditionele manier gebouwd en low-code was daarop een aanvulling. Inmiddels zien we dat verschuiven. Low-code is hard op weg om de nieuwe standaard te worden als het gaat om software-ontwikkeling. Ben je straks een uitzondering als je niet met low-code werkt? Wij denken van wel.
Wat is low-code?
Low-code is een manier om software te ontwikkelen waarbij je weinig code hoeft te schrijven. Bij de traditionele manier van ontwikkelen moeten ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Dat kost veel tijd en is foutgevoelig. Low-code platforms, zoals Mendix, maken dit proces veel makkelijker en efficiënter. Ze zijn erg visueel ingesteld en bieden kant-en-klare bouwstenen. Deze kun je via drag-and-drop met elkaar combineren. Coderen is vaak alleen nodig als er wordt afgeweken van de standaard. Daardoor kunnen zelfs mensen zonder programmeerkennis een low-code platform gebruiken.
Low-code als noodoplossing tijdens COVID
De populariteit van low-code stijgt al sinds 2011, maar tijdens COVID kreeg de adoptie van low-code een flinke push. Organisaties moesten razendsnel noodoplossingen ontwikkelen, doordat een groot deel van ons leven zich ineens online afspeelde.
Gemeente Rotterdam wilde tijdens COVID bijvoorbeeld symptomen, testresultaten en het verloop van de behandeling registreren. Daarbij liepen ze tegen limitaties aan met hun standaardsoftware, doordat er continu nieuwe kenmerken van COVID werden ontdekt. Deze software steeds aanpassen was een onmogelijke opgave. Low-code was voor hen de oplossing, door de enorme flexibiliteit en snelheid van deze manier van ontwikkelen.
Langzaam pakt low-code de hoofdrol
Nu COVID grotendeels achter ons ligt is low-code in een nieuwe fase beland. Low-code wordt niet langer alleen ingezet voor noodoplossingen en secundaire processen. Dat laat onder andere het onderzoek ?2022 State of Low-Code in Key Verticals? van Mendix zien. Van de respondenten zette 40% low-code in voor bedrijfskritische applicaties en beschouwde 70% low-code als fundamenteel voor hun organisatie.
Wij verwachten dat low-code binnen een aantal jaar de hoofdrol pakt als het gaat om software-ontwikkeling.
De voordelen van low-code
Snellere time-to-market en lagere kosten
Door gebruik te maken van voorgeconfigureerde bouwstenen (modules) kun je met low-code veel sneller en effici?nter een werkende applicatie ontwikkelen of doorontwikkelen. Bovendien zijn randzaken als privacy, security en de database al voor je geregeld. Dat zorgt voor een snellere time-to-market en lagere ontwikkelingskosten. Hierdoor kun je ook veel beter inspelen op veranderende marktbehoeften en bedrijfsdoelen.
Hogere ontwikkelcapaciteit
Veel organisaties kampen met een groot tekort aan ontwikkelaars. Dat houdt hen tegen in hun groeiambities en innovatiekracht. Low-code kan dit op twee manieren oplossen:
- Er zijn minder ontwikkelaars nodig
Met low-code kun je software veel effici?nter ontwikkelen. Daardoor zijn er minder ontwikkelaars nodig om tot hetzelfde resultaat te komen.
- Je kunt uit een grotere vijver ontwikkelaars vissen
Low-code zorgt ervoor dat ook mensen die niet kunnen coderen kunnen meewerken aan de ontwikkeling van software. Dat maakt de pool van (potentiële) ontwikkelaars veel groter.
Betere aansluiting op eindgebruikers
Low-code stimuleert een betere samenwerking tussen IT en de business. Het is door de visuele omgeving namelijk veel makkelijker om te begrijpen hoe de app in elkaar zit, waardoor je efficiënter kunt communiceren. Steeds meer organisaties kijken zelfs naar de inzet van citizen developers. Dit zijn medewerkers die geen ontwikkelaar zijn, maar met behulp van low-code toch een bijdrage leveren aan het (door)ontwikkelen van applicaties. Vaak gaan zij de applicatie uiteindelijk ook zelf gebruiken. Door hen bij het ontwikkelen te betrekken sluit de applicatie veel beter aan op hun eisen en verwachtingen.
De randzaken worden voor je geregeld
Ook de randzaken van softwareontwikkelingen worden makkelijker door low-code. Low-code platforms als Mendix bieden out-of-the-box-oplossingen voor hosting, debugging, beveiliging, updates en back-ups. Ook belangrijke certificaten worden automatisch geregeld en geüpdatet. Daardoor heb je als organisatie minder systeembeheerders nodig.
AI & IoT worden toegankelijker
Veel low-code platforms bieden simpele mogelijkheden om AI en IoT in te zetten binnen applicaties. Hierdoor worden deze technologieën een stuk toegankelijker en zijn ze ook in te zetten door organisaties met een kleiner budget en minder kennis.
Voorkom dat je kansen laat liggen
De kracht van low-code gaat organisaties helpen om hun processen in sneltreinvaart te optimaliseren en hun klanten en medewerkers daarmee een betere ervaring te bieden. Ga je de komende tijd niet mee in deze ontwikkeling en houd je vast aan een traditionele manier van ontwikkelen? Dan voorspellen wij dat je het binnen een competitieve markt lastig gaat krijgen.
Benieuwd wat low-code voor jouw organisatie zou kunnen betekenen? We gaan graag met je in gesprek!