Mendix is een low-code platform. Bij het ontwikkelen van je applicaties kun je gebruikmaken van kant-en-klare bouwblokken en een visuele builder. Dat versnelt het ontwikkelproces en zorgt ervoor dat ook mensen met minder programmeerervaring apps kunnen bouwen en uitbreiden. Deze manier van ontwikkelen is voor veel mensen nog vrij nieuw. Daarom krijgen wij regelmatig de vraag wat voor applicaties je met Mendix kunt bouwen. Dat gaan we je in dit artikel laten zien.
Je kunt vrijwel alles bouwen in Mendix
Dat zoveel zaken zijn gestandaardiseerd in Mendix wil niet zeggen dat je er geen complexe dingen mee kunt bouwen. Mendix is opgebouwd uit HTML, CSS, JavaScript en Java. Alles wat je in die programmeertalen kunt bouwen, kun je ook aan Mendix toevoegen. Het fijne: in die programmeertalen kun je vrijwel alles bouwen. Bovendien is Mendix heel makkelijk aan andere applicaties te koppelen.
Toch is Mendix voor de ene applicatie meer geschikt dan voor de andere.
De applicaties waarvoor Mendix het meest geschikt is
Applicaties met Excel als basis
Veel bedrijven lopen in Excel op een bepaald moment tegen limitaties aan. Samenwerken met meerdere gebruikers in één Excel is lastig en soms is er de wens om de applicatie online beschikbaar te maken. Wij worden dan vaak gevraagd om de Excel om te zetten naar een Mendix-applicatie. Mendix is namelijk heel goed in het verzamelen van gegevens en het doen van berekeningen. Precies de zaken waar Excel in eerste instantie vaak voor wordt gebruikt. Wij bouwden bijvoorbeeld veel financiële applicaties in Mendix. Daar schreven we eerder dit blogartikel over.
Meerdere applicaties die met elkaar moeten praten
Een groot voordeel van Mendix is dat het heel makkelijk te koppelen is aan andere applicaties. Ook aan applicaties die niet in Mendix gebouwd zijn. Zo kun je processen naadloos in elkaar over laten lopen. Wij bouwden onlangs een Mendix-applicatie waarin werknemers meerdere andere applicaties kunnen aansturen, waardoor ze maar op één plek hoeven in te loggen en niet steeds van applicatie hoeven te wisselen.
De combinatie mobiele app en webapplicatie
Voor het bouwen van een webapplicatie gebruik je gewoonlijk andere programmeertalen en andere logica dan voor het bouwen van een mobiele applicatie. Heb je ze allebei nodig? Dan betekent dat meestal dubbel werk. Ook betekent het vaak dat je meerdere partijen moet inschakelen, omdat voor elke applicatie andere kennis vereist is. Bij Mendix werkt dat anders. Je kunt zowel je webapp als je mobiele app in Mendix bouwen, waardoor je dezelfde programmeertalen en logica kunt gebruiken. Bovendien kun je voor alle applicaties dezelfde databronnen inzetten. Dat scheelt je een hoop tijd en geld.
Multi-tenant applicaties (één applicatie voor meerdere klanten)
Een multi-tenant applicatie wil zeggen dat je meerdere klanten gebruik laat maken van één applicatie. Zij loggen in op de applicatie en komen dan terecht in hun eigen omgeving, waarin ze alleen toegang hebben tot hun eigen gegevens. Ook de styling van de applicatie kan per klant verschillend zijn. Mendix is heel geschikt voor dit soort applicaties. Mendix maakt het namelijk mogelijk om data in één database van elkaar af te scheiden.
Commerciële platforms en portals
Ook commerciële platforms en klantenportals kun je heel goed bouwen in Mendix. Zo bouwden wij voor Transporting Highway een platform waarop bedrijven die auto’s willen laten transporteren en transporteurs bij elkaar worden gebracht. We hadden hiervoor veel elementen nodig. Denk aan geo, complexe berekeningen, een backoffice en het genereren van documenten. Allemaal zaken die heel goed in Mendix te regelen zijn.
Vragenlijsten
Er bestaan natuurlijk allerlei simpele tools voor het versturen van vragenlijsten. Denk aan Google Forms. Maar wil je die vragenlijsten integreren in een (geautomatiseerd) proces? Dan is Mendix hiervoor heel geschikt. Voor TeamGrow zorgden we er bijvoorbeeld voor dat er automatisch periodieke vragenlijsten naar werknemers gestuurd worden. De antwoorden worden automatisch verzameld en in een rapportage gegoten. Die wordt vervolgens ook weer automatisch intern gedeeld.
Microservices
Mendix is niet alleen krachtig voor volledige applicatieontwikkeling, maar kan ook uitstekend worden ingezet voor het creëren van microservices. Zo’n microservice kan bijvoorbeeld een berekening zijn, zoals een hypotheekcalculatie. Andere applicaties kunnen die service vervolgens gebruiken, ook als die applicaties niet in Mendix gebouwd zijn..
Verrassende dingen die je met Mendix kunt doen
We zeiden het al: je kunt bijna alles bouwen in Mendix. Zo lieten wij Mendix onder andere het handschrift op ingescande documenten omzetten in digitale tekst en een robot aansturen.
Ook geo is makkelijk in Mendix-applicaties te verwerken. Wij creëerden voor verschillende klanten interactieve kaarten, die data kunnen uitwisselen met de rest van de applicatie. In dit blog lees je hier meer over.
In de toekomst verwachten we dat ook AI en Augmented Reality een steeds grotere rol gaan spelen in de applicaties die wij bouwen. Zo kan de combinatie tussen geo en Augmented Reality een hele krachtige zijn. Er is op dat gebied nu al heel veel mogelijk.
Voor websites, webshops, sociale platformen of games zouden wij Mendix niet aanraden
Mendix is vooral geschikt voor procesgerichte applicaties. Daarom zouden we het niet aanraden als je een website, webshop, social platform of game wilt ontwikkelen. Het kan wel, door heel veel traditionele code aan Mendix toe te voegen, maar het is niet waar Mendix in de basis goed in is. Wat we wél aanraden: je website of webshop combineren met Mendix. Bouw bijvoorbeeld je website in WordPress, maar bouw je klantenportal in Mendix en koppel die vervolgens aan elkaar.
Benieuwd of Mendix ook geschikt is voor jouw applicatie?
Wij denken graag met je mee. Neem contact op.