Wil je een applicatie laten maken door JAM-IT? Of ben je gewoon benieuwd hoe een IT project in zijn werk gaat? In dit artikel leggen we uit hoe wij een project aanpakken.
Tussen een eerste gesprek en het opleveren van een applicatie gebeurt er heel veel. Van planning en sprints tot testen en demo’s; wij krijgen vaak de vraag hoe dit proces in elkaar zit. Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn en zullen je dan ook alles uitleggen voordat we beginnen. Maar tot die tijd (of eventueel als naslagwerk) kun je hieronder alles lezen over onze werkwijze.
Het eerste gesprek
Voordat we aan de slag gaan, gaan we eerst met je in gesprek. Ten eerste willen we het hebben over de applicatie zelf. Waar ben je naar op zoek? Wat moet de applicatie kunnen? En wat voor wensen heb je nog meer? Maar we gaan ook dieper dan dat. Tijdens dit gesprek proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe je bedrijf in elkaar zit en welk probleem de applicatie moet oplossen. Met die informatie kunnen we je goed adviseren over de juiste software.
Ook leggen we uit wat wij precies doen en hoe we je het beste kunnen helpen. We brengen de wensen in kaart en koppelen ze aan functionaliteiten. We maken, eventueel samen, een domeinmodel om vast te leggen welke entiteiten er bestaan binnen de applicatie, en hoe die zich tot elkaar verhouden. Daarnaast kunnen we je adviseren over de gevolgen van bepaalde keuzes (denk aan de performance van de applicatie, kosten, etc.). Zo ontstaat er een eerste concept van de applicatie.
Proof of concept (POC)
Twijfel je of een bepaalde functionaliteit technisch mogelijk is? Dan voeren wij een proof of concept uit; een kleine, versimpelde versie van de functionaliteit. Hiermee kunnen we demonstreren dat deze werkt en aansluit bij de wensen, zodat je zeker weet dat het project haalbaar zal zijn.
SCRUM: Planning en rollen
Als de wensen in kaart zijn gebracht, dan maken we samen een planning. Te beginnen met de deadline: wanneer wil je de applicatie in gebruik nemen? Vervolgens worden alle taken gepland in korte sprints. Deze taken noem je stories. Wij werken namelijk met de scrum-methode, waardoor we heel flexibel kunnen werken en elk project naar wens kunnen aanpassen.
Hierbij horen ook verschillende rollen die we samen verdelen. Binnen ons team is er een scrummaster die het proces bewaakt en de ontwikkelaars die de applicatie bouwen. Uit jouw team hebben we een product owner nodig, die aangeeft welke stories er wanneer worden opgepakt, en een tester, die de functionaliteiten gaat testen voordat ze live gaan. Overigens kan iemand ook meerdere rollen vervullen, dus het team hoeft niet persé groot te zijn.
Overzicht van een sprint
Een sprint is een bepaalde periode (bijvoorbeeld één of twee weken), waarin we aan een aantal stories van de applicatie werken. Elke story bestaat uit verschillende fases: ontwikkelen, review, testen en afgerond. In onze project tracking tool, Jira, kun je op elk moment inzien wat de status van stories in de sprint is.
Tijdens de eerste fase houden we ons bezig met het ontwikkelen van de functionaliteit. Als de ontwikkelaar klaar is, dan gaat het ter controle naar een andere ontwikkelaar. Die checkt of alles technisch goed in elkaar zit, voordat hij doorgaat naar de volgende fase.
Dan gaat de functionaliteit naar de testomgeving. Hier zie je hoe de applicatie eruitziet en hoe alles werkt. De tester bepaalt nu of de functionaliteit goedgekeurd wordt. Indien de functionaliteit nog niet goed werkt, wordt hij teruggezet naar de ontwikkelfase.
Omdat niet alle belanghebbenden altijd nauw betrokken zijn bij het ontwikkelproces, geven we regelmatig een demonstratie. Zo kan iedereen zien wat er gemaakt is en hoe de applicatie werkt. Hieruit halen we feedback om bij te sturen waar nodig.
Tot slot bepaalt de product owner of de functionaliteit mag worden doorgezet naar de productieomgeving. In andere woorden: hij gaat live!
En dan?
Als de applicatie helemaal naar wens is opgeleverd, dan gaan we van de ontwikkelfase naar de beheerfase. We voeren bijvoorbeeld security updates uit, houden de applicatie up to date en helpen je als er problemen zijn met een functionaliteit. Heb je nieuwe wensen? Dan gaan we voor je aan de slag!