Skip naar hoofdcontent

Gemeente Rotterdam – THIS010

Klant

Gemeente Rotterdam

Diensten

Web Applicatie ontwikkeling

Jaar

2020

Met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wilde de Gemeente Rotterdam zijn melding- en registratiesystemen voor Bijzonder OpsporingsAmbtenaren (BOA’s) en Toezichthouders beter beveiligen. JAM-IT ontwikkelde samen met de Gemeente Rotterdam een applicatie die persoonsgegevens encrypteert, integreert met andere gemeentelijke systemen en device-onafhankelijk is.

Business need

BOA’s en Toezichthouders van de afdeling Toezicht & Handhaving zijn de ogen en oren op straat van de Gemeente Rotterdam. Bij een overtreding of burgercontact maken deze medewerkers een melding daarvan in een mobiele applicatie. Denk aan een op de stoep geparkeerde auto, winkelstalling die te ver voor de winkelpui staat of vuilnis op een straathoek. Deze meldingen bevatten diverse persoonsgegevens zoals adressen, namen en foto’s – persoonlijke gegevens die volgens de AVG waterdicht beveiligd moeten zijn. Daarnaast wilde de gemeente het aantal apps voor handhavers terugbrengen, zodat ze via één of twee hoofdapplicaties al hun administratieve werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Solution

JAM-IT ontwikkelde het Toezicht & Handhaving Informatie Systeem (THIS010): een Mendix-applicatie die persoonsgegevens versleuteld opslaat. Willen ambtenaren een melding registreren? Dan openen ze de app en kiezen de gewenste categorie. Hier kunnen ze opmerkingen plaatsen en foto’s toevoegen. THIS010 registreert automatisch de locatie in Google Maps. Hiermee krijgen medewerkers in één oogopslag een overzicht van de situatie in een bepaalde wijk. BOA’s en Toezichthouders kunnen THIS010 gebruiken op een mobiele telefoon, tablet, laptop en pc. De applicatie is geschikt voor elk besturingssysteem. Dus naast de BOA’s met hun iPhone kunnen ook andere ambtenaren de gegevens in de app inzien op hun Android Phone.

Results

THIS010 is AVG- en toekomstproof. De applicatie encrypteert data, integreert met diverse andere apps en is gekoppeld aan gemeentelijke systemen zoals de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). De gemeente kan in de toekomst via THIS010 diverse apps en informatie veilig beschikbaar stellen met single sign-on: één keer inloggen is voldoende om alle benodigde gegevens veilig te kunnen gebruiken. Dat betekent dat het aantal gemeentelijke apps teruggebracht kan worden, met meer gebruiksgemak, minder beheer en kostenbesparingen als resultaat.

“Toezicht & Handhaving gebruikt meer dan twintig verschillende apps, met elk hun eigen inloggegevens. Voor elke soort handhaving is er een eigen mix en niet iedereen gebruikt al die apps tegelijkertijd. Het lijkt soms wel een app-jungle! Met THIS010 wordt het flink overzichtelijker”, zegt Theo Worsteling, Product Owner van THIS010 bij Gemeente Rotterdam. Bovendien is de Mendix-applicatie beheervriendelijk. JAM-IT heeft THIS010 in nauwe samenwerking met Toezicht & Handhaving ontwikkeld, zodat de gemeente de app zelf kan beheren. En is er een bug of moet functionaliteit aangepast worden? Dan is dat binnen een dag geregeld.

Leuk feitje: THIS010 is door Mendix benoemd in hun blog over low-code applicaties binnen de Gemeente Rotterdam, je leest het hier.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?