Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 27 mei 2024

De Synergie tussen AI en Low-Code: Een Vooruitblik op de Toekomst van Development

In gesprek met Armando Jacobus, krijgen we een uniek inzicht in zijn visie op de impact van AI op low-code development. Armando deelt zijn ervaringen met de opkomst van AI-tools zoals Github CoPilot en ChatGPT en hoe deze het landschap van softwareontwikkeling veranderen. Tegelijkertijd werpen we een eerlijke blik op Mendix, een van de populairste low-code platforms waar JAM-IT mee werkt.

De Kracht van AI in Development

Bij JAM-IT bouwen we applicaties in Mendix, een van de populairste low-code platforms. We doen echter niet alles in Mendix. Vrijwel altijd voegen we elementen toe die we op de traditionele manier ontwikkelen (door code te schrijven). En dat deel van ons werk verandert momenteel drastisch, door AI-tools als Github CoPilot en ChatGPT. 

Om dat te illustreren zal ik je meenemen in hoe ik CoPilot inzet tijdens het schrijven van code.

Ik vraag CoPilot bijvoorbeeld: “Creëer een registratieformulier en zorg ervoor dat er na inzending een mail wordt verstuurd naar dit e-mailadres”. CoPilot kijkt eerst in de rest van mijn code hoe andere formulieren zijn opgebouwd, zodat de boel consistent blijft. Vervolgens schrijft CoPilot de benodigde code. Ik moet het natuurlijk nog wel controleren en misschien wat aanpassen, maar de basis staat.

Neem ik een project van iemand over? Dan staan er in de code soms functies waarvan ik de werking niet direct begrijp. Die laat ik door CoPilot uitleggen.

Door CoPilot kan ik verouderde applicaties ook veel makkelijker refactoren (dat betekent dat je de code opschoont en verbetert). CoPilot kan bijvoorbeeld variabelen hernoemen voor meer consistentie, loops omzetten naar meer moderne constructies of grote functies opsplitsen in kleinere, meer beheersbare stukken.

En ben ik uiteindelijk tevreden over mijn code? Dan vraag ik aan CoPilot: “Zie jij hier fouten?” En vervolgens: “Wil je het voor me aanpassen?”

Dit alles scheelt mij nu al een paar uur werk per week. Als we naar ons hele team kijken, dan gaat het om een nog veel grotere tijdsbesparing. En we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkelingen.

In deze video wordt gedemonstreerd hoe een eigen API wordt gecreëerd om afbeeldingen te verkrijgen, met Copilot als hulpmiddel bij het analyseren van de API:


Low-code platforms omarmen AI steeds meer

Op dit moment werken deze AI-tools vooral goed als je op de traditionele manier ontwikkelt (door code te schrijven). In de low-code platforms kun je CoPilot en ChatGPT nog niet gebruiken. Dat komt doordat die platforms heel visueel zijn ingericht, terwijl CoPilot en ChatGPT werken op basis van tekst.

Maar de low-code platforms blijven natuurlijk niet achter. Bij JAM-IT werken we met Mendix en daarin zien we nu al een heleboel handige hulpmiddelen op basis van AI. Ik verwacht dat Mendix het ook snel mogelijk zal maken om binnen hun platform op basis van tekst te ontwikkelen. Zo wordt de volledige kracht van AI ontgrendeld.

Mendix zet vol in op gebruiksvriendelijkheid en maakt alles steeds visueler. Op de achtergrond werkt Mendix ook met traditionele code, maar dat wordt steeds meer verstopt achter die visuele laag. Dat is positief, en vooral voor beginnende gebruikers erg fijn om visueel te kunnen werken.

Als je voor het eerst naar traditionele code kijkt, dan duizelt het je al snel. Het is een heel nieuwe taal, waar je niks van begrijpt. Het visuele aspect van Mendix maakt alles veel intuïtiever. Je ziet wat je doet. Dat maakt het laagdrempelig.
Maar als meer ervaren gebruiker kun je daarbij ook tegen uitdagingen aanlopen. AI-tools werken op basis van tekst, en kunnen niet in Mendix gebruikt worden. Met Mendix is het op dit moment nog niet mogelijk om een nieuwe functie te laten genereren op basis van een simpele opdracht, of een groot aantal elementen in één keer te hernoemen. Gelukkig bevat Mendix ook een heleboel handige hulpmiddelen (onder andere op basis van AI) om mijn werk wél te versnellen. 

Unit test in actie:


Vooruitzichten voor de Toekomst

Ik kijk uit naar de toekomst. Als ik kijk naar wat er in een jaar tijd is veranderd, dan kan ik niet wachten tot we nog een jaar verder zijn. De toekomst van development is vol belofte en innovatie. Met Mendix als een vertrouwd platform en AI als een integraal onderdeel van het ontwikkelingsproces kunnen we nieuwe grenzen verleggen en sneller evolueren dan ooit tevoren.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

Gerelateerde blogs

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?