Skip naar hoofdcontent
App ontwikkeling 9 juni 2023

Breng locaties tot leven in je applicaties, door middel van geo

Organisaties zijn hun processen massaal aan het digitaliseren, maar één ding ontbreekt daarin vaak nog: geo. Zonde, want in veel processen speelt geo een grote rol. Denk aan een burger die overlast op een specifieke locatie wil melden, een transportbedrijf dat wil weten wat de meest kostenefficiënte route is of een hulpdienst die zo snel mogelijk bij de precieze locatie van een ongeval wil zijn. Digitaliseer je zo’n proces? Dan is het heel fijn als de gebruiker van de applicatie op een visuele manier met een locatie kan interacteren.

Zo maakt geo applicaties krachtiger

Er is meer mogelijk met geo in applicaties dan je waarschijnlijk denkt. Deze voorbeelden laten je de kracht van geo zien:

Hulpverleners zijn sneller op de locatie van een incident

Vindt er ergens een incident plaats? Dan willen hulpverleners of betrokken instanties natuurlijk snel de precieze locatie kunnen achterhalen. Voor een van onze klanten ontwikkelden we daarom 3D-kaarten, specifiek gericht op veiligheidsmaatregelen. Hiermee worden locaties op een compleet nieuwe manier in beeld gebracht.

Komt er een melding binnen? Dan zoomt de hulpverlener of betrokkene in op de omgeving en ziet diegene het betreffende gebouw oplichten. Dit verbetert de reactietijd en draagt bij aan een veiligere omgeving voor iedereen.

Benieuwd naar deze case? Je leest het hele verhaal over onze samenwerking met het Multi Intelligence Centre (MIC) en de Beslishulp app via deze link.

Voetballiefhebbers zien waar ze kunnen voetballen in de buurt

Let’s Goal is een real-time app, waarin voetballiefhebbers op een kaart zien wie er aanwezig zijn op voetbalveldjes in de buurt. Ook kunnen zij via de app matches organiseren en joinen. Zo wordt samen voetballen gestimuleerd.

Processen binnen Gemeente Rotterdam verlopen soepeler

De Gemeente Rotterdam zet apps met geo-functionaliteit in om allerlei processen te verbeteren:

Burgers melden overlast simpel op een kaart

In de app Meldr kunnen burgers overlast door middel van een kaart melden. Handhavers weten de locatie vervolgens snel te vinden om het probleem op te lossen. Ook kunnen burgers de status van de meldingen op de kaart inzien. Bekijk het zelf eens.

De gemeente beheert monumenten veel efficiënter

Rotterdam heeft heel wat monumenten die beheerd moeten worden. Daarvoor tekent de gemeente de monumenten onder andere in op een kaart. Dat gebeurde eerst in een app die los stond van de andere processen rondom monumentenbeheer. Daardoor moesten kaarten regelmatig worden geëxporteerd, verstuurd en weer ingeladen. Wij hielpen gemeente Rotterdam om alle processen samen te brengen in één applicatie. Dat bespaart een hoop tijd en gedoe.

Vergunningen aanvragen gaat veel sneller

Voordat werk aan de openbare ruimte mag worden uitgevoerd, moet de gemeente eerst vergunningen aanvragen. Wij ontwikkelden samen met de gemeente een app waarin de gebruiker op een kaart aangeeft wat er tijdens het werk geraakt zal worden. Vervolgens wordt dit automatisch omgezet naar een rapport dat gebruikt wordt voor het aanvragen van de vergunning.

Het is makkelijker dan je denkt

Het integreren van geo in apps wordt al snel gezien als complex. Dat is wat ons betreft onnodig. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk op het gebied van geo en het is makkelijker dan je denkt. Er zijn namelijk allerlei aanbieders van kaarten die het complexe werk voor je uit handen nemen:

Leaflet is een open source JavaScript library voor mobile friendly, interactieve kaarten. Een prima optie voor simpele geo-toepassingen.

Wij maken zelf vaak gebruik van Arcgis. Deze web-based mapping software biedt niet alleen interactieve kaarten, maar voegt daar ook slimme analysetools aan toe. Zo kun je bijvoorbeeld berekenen welk ziekenhuis vanuit een bepaalde locatie het snelst bereikbaar is of welke route het meest kostenefficiënt is. Door middel van hun widgets is het bovendien makkelijk om snel complexe kaartlagen, zoek- en tekenopties en andere functionaliteiten in je kaart te gebruiken.


Ook Pdok is een fijne resource. In deze publiek toegankelijke database van de overheid vind je een heleboel actuele geo-informatie over Nederland. Het is ook nog eens gratis te gebruiken.

Geo combineren met Mendix

Bij JAM-IT maken we voornamelijk Mendix-applicaties. Daarin is geo relatief makkelijk te integreren. In Arcgis creëren we een interactieve kaart, die wordt omgezet in JavaScript. Die verwerken we in een Mendix-widget (eerder schreven we dit blog over Mendix-widgets). Het mooiste is dat de interactieve kaart ook data kan uitwisselen met de rest van de applicatie. Zo krijgt hij echt een plek in het hele proces.

In bovenstaande video leggen we de basisprincipes uit van Geofencing, een cruciaal concept binnen de wereld van IT en applicatieontwikkeling.

Hulp nodig op het gebied van geo? Wij helpen je graag bij jouw uitdaging.

Wil je meer informatie?

Armando Jacobus

Neem contact op met Armando Jacobus via:

Schrijf je nu in voor een kennismakingsgesprek, een Mendix demo of een App in a Day sessie!

Gerelateerde blogs

WhatsApp openen
Hallo 👋
Ik ben Armando, kan ik je ergens mee helpen?