Je hebt een fantastisch idee voor een app en kunt niet wachten om hem te laten ontwikkelen. Maar pas op. Veel startups gaan hiermee de mist in. Wij hebben al te veel startups gezien die een dure app lieten ontwikkelen, om vervolgens teleurgesteld te zijn over de resultaten. Wil jij dat voorkomen? Zet dan eerst deze stappen:
1. Valideer je idee eerst zonder app
Een app laten ontwikkelen is niet goedkoop. Voor een simpele app ben je al snel €10.000,- kwijt. Zonde als je dat geld voor niks uitgeeft. Probeer er dus eerst achter te komen of mensen wel op jouw app zitten te wachten. Hoe je dat doet? Wat ideeën:
- Maak een eenvoudige landingspagina, leg het concept van de app uit en vraag mensen om zich in te schrijven voor een wachtlijst.
- Maak een video waarin je demonstreert hoe de app zou werken.
- Gebruik tools zoals Figma of Adobe XD om een interactieve mockup te maken.
Of beter nog: kijk of je een werkende versie van jouw idee kunt ontwikkelen, maar dan veel simpeler en goedkoper. Gebruik bijvoorbeeld Whatsapp of Excel om je proces neer te zetten.
Merk je dat mensen niet enthousiast zijn? Dan is de kans groot dat je app straks ook geen succes wordt. Een app is namelijk geen magisch middel. Als je geen product-market fit hebt of als je businessmodel niet klopt, dan gaat een app dat niet oplossen. Tijd voor een aangepast of totaal nieuw idee dus.
Zijn ze wel enthousiast? Ga dan vooral door naar punt 2.
2. Bepaal welke technologie bij je past
Heb je een gevalideerd idee en weet je ongeveer wat de app allemaal moet kunnen? Dan kun je gaan kijken welke technologie daar het beste op aansluit. Ga je voor low-code of voor traditionele ontwikkeling? Bij low-code wordt je app grotendeels opgebouwd uit standaard bouwblokken, bij traditionele ontwikkeling wordt je applicatie gebouwd door middel van programmeertalen. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en ook een combinatie is mogelijk.
Wat voor jou het beste is, is helemaal afhankelijk van je eisen en wensen. Bijvoorbeeld van hoeveel gebruikers de app krijgt, welke veiligheidseisen de app heeft en wat het verdienmodel wordt. Laat jezelf hier goed over informeren door een partij die niet aan één methode gebonden is. Zo voorkom je dat je een gekleurd advies krijgt. Wij schreven eerder een uitgebreid artikel over dit onderwerp.
3. Overweeg of je überhaupt een mobiele app nodig hebt
Misschien heb je wel helemaal geen mobiele app (een app die je kunt installeren) nodig, maar kun je prima vooruit met een webapp (een app die je in de browser gebruikt). Een mobiele app klinkt aantrekkelijk, maar is niet altijd de beste optie voor een startup. Een mobiele app vereist namelijk extra ontwikkeling, onderhoud en marketing. Ook moet hij worden gehost in app stores, wat extra kosten en werk met zich meebrengt. Vaak is een goed ontworpen webapp een prima oplossing. Deze zijn veel goedkoper en makkelijker te onderhouden.
3. Denk goed na over het inhuren van ontwikkelaars
Neem je ontwikkelaars in dienst of laat je de ontwikkeling van je app over aan een externe partij? Een belangrijke keuze om te maken.
Een interne ontwikkelaar is initieel goedkoper, maar komt ook met nadelen:
- Je wordt afhankelijk van één persoon.
- Is er even minder te doen? Dan betaal je toch een maandsalaris.
- Als iemand ziek of op vakantie is, gebeurt er niks.
- Je legt jezelf voor lange tijd aan iemand vast.
Uitbesteden is soms duurder, maar komt ook met voordelen:
- Je hebt toegang tot een heel team van mensen, met verschillende vaardigheden.
- Valt er een ontwikkelaar uit? Dan neemt een andere ontwikkelaar het over.
- Je kunt de uren makkelijker op- en afschalen.
Je kunt ook starten met uitbesteden en ondertussen stap voor stap je eigen interne team opbouwen. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over wat het beste past bij jouw situatie.
4. Laat een POC of MVP ontwikkelen
Veel startups maken de fout om meteen al hun ideeën in hun app te willen verwerken. Dit leidt tot complexe en dure projecten die moeilijk te managen zijn. Bovendien weet je nog helemaal niet wat je applicatie gaat opleveren. Als het goed is heb je jouw idee al laagdrempelig gevalideerd (zie punt 1), maar dat zegt niet alles. Dat mensen enthousiast reageren, wil niet zeggen dat ze ook voor je app willen betalen.
Begin daarom liever met een Proof of Concept (POC) of een Minimum Viable Product (MVP). Voeg alleen de functionaliteiten toe die écht nodig zijn en houd het simpel. Zo kun je met een minimale investering je eerste inkomsten genereren en bewijzen dat je idee werkt.
Later, als je app blijkt aan te slaan en de eerste inkomsten binnenkomen, kun je de app altijd nog uitbreiden met extra functionaliteiten.
5. Houd rekening met doorontwikkeling en onderhoud
Hoera, je app is live! Maar let op: je kunt nu niet tevreden achterover leunen.
Nadat de app live is, komen er gegarandeerd nog nieuwe wensen bij. Je krijgt feedback van gebruikers, de markt verandert of je ziet toch manieren om processen nóg efficiënter te maken. Houd er dus alvast rekening mee dat je jouw app straks gaat doorontwikkelen.
Daarnaast heeft jouw app onderhoud nodig. De code van je app blijft namelijk hetzelfde, maar daaromheen verandert er van alles. Besturingssystemen worden geüpdatet, cybercriminelen ontwikkelen nieuwe methoden om je app aan te vallen en wet- en regelgeving verandert. Om digitale problemen te voorkomen, moet jouw app continu gemonitord en geüpdatet worden. Ook daarvoor moet je budget reserveren.
In dit artikel lees je meer over de fase na livegang.
6. Vergeet je support niet te regelen
Wordt je app ineens een knallend succes? Superfijn natuurlijk, maar het kan ook flink wat van je organisatie vragen. Want hoe meer gebruikers je hebt, hoe meer vragen je krijgt. Bereid jezelf hierop voor. Bijvoorbeeld door hulpartikelen te schrijven en goede supportprocessen in te richten. Wij hebben sommige klanten flink zien vastlopen, omdat ze dit niet goed op orde hadden.
Bekijk deze pagina voor meer informatie over Beheer & Support bij JAM-IT.
Wij hebben al veel startups geholpen. Eens sparren?
Heb jij een idee voor een app en wil je eens sparren over bovenstaande punten? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.